Оравський замок. Притулок Дракули?

Оравський замок

Оравський замок

Можна впевнено стверджувати, що Словаччина – країна замків. За багатством пам’яток архітектури ця маленька країна перевершує багато інших. Замки, фортеці та садиби розкидані по всій республіці. В минулому на стратегічно важливих місцях країни знаходилося 200 середньовічних великих і малих замків. Багато з них неодноразово перебудовувалися. Та найкраще збереглися палаци-садиби, побудовані в другій половині XIX століття.

Та почнімо з Оравського замку, котрий є найвиразнішою домінантою Оравського краю. Тут знімали найвідоміший та найстаріший фільм-жахів «Nosferatu» (1922р.) за мотивами роману Брема Стокера «Дракула», а також не менш знайому нашим глядачам казку «Король Дроздобород» (1984р.). Свою найновішу відео-роботу фотограф Павол Лаштіц також присвятив цій окрасі даного краю.

Замок височіє над містом Оравський Підзамок на 112-ти метровій крутій скелі. Унікальний комплекс будов верхнього, середнього та нижнього ярусів замку створювався з половини XIII до початку XVII століть. Оравський замок згадується у письмових хроніках 1235 року як королівський. У наступні століття замок переходив з рук в руки нових власників – Балаші, Матіш Чак, Матей Корвін, Запольські, а з 1556 року він належав Франтішку Турзо. Останній вибудував у ньому палац у стилі Ренесанс. У 1800 році замок згорів.

Нинішнього вигляду йому надав граф Йозеф Палффі на початку XX століття, здійснивши перебудову в романтичному стилі. Збереглися інтер’єри епохи ґотики та Ренесансу.

Експозиції Оравського замку

Особливістю Оравського замку є те, що екскурсії тут проводяться за трьома маршрутами: Головний маршрут (А), Малий маршрут (В), Великий маршрут (А+В). Усі маршрути передбачають огляд фортифікаційної системи замку. Вартість кожної екскурсії залежить від тривалості та протяжності маршруту.

Отже, Головний маршрут (А) передбачає екскурсії на верхньому, нижньому та середньому ярусах замку. На нижньому ярусу замку туристи можуть оглянути Західну оборонну башту, споруджену в XVI ст., й котра пережила пожежу 1800 року. Середній ярус передбачає огляд внутрішнього двору замку, Палац Корвіна та Житлової башти, також тут відкриті природознавча, етнографічна експозиції, експозиція історичних меблів. Верхній ярус замку – Цитадель XIII століття. Тут розміщена археологічна експозиція, Медіатека,  котра розповідає про всі фільми, серіали та казки, які знімалися в Оравському замку (вже згадувані «Nosferatu» і «Король Дроздобород»).

Екскурсія за Малим маршрутом (В) проводиться у нижньому ярусі замку, а саме: скарбниця Оравського замку, Колонна зала, замкова кухня, кімната алхіміка. Також на цьому ярусі відкрита експозиція історичного текстилю, Ризниця, а також Капличка Святого Михаїла 1752 року. Всередині каплиці ви можете знайти склепи родин Турзо та Хенкель, баптистерій, амвон, копію протестантського вівтаря та дерев’яну емпору. Інтер’єр каплиці був перероблений в стилі бароко.

Влітку в замку проводяться нічні екскурсії, наповнені історією, страхом і веселощами. І куди ж без весіль та весільних фотосесій: тут можна провести обряд вінчання у Каплиці Святого Михаїла чи в Лицарській залі.

Інші цікавинки Оравського краю

Та й в околицях замку немало цікавинок, наприклад, діюча Оравська лісна залізниця, що презентує автентичний спосіб перевезення деревини. Дім-музей, в якому народився і виріс класик словацької літератури, автор «Рудої телиці», Мартін Кукучін. Дім-музей знаходиться в селі Ясенова за 5 км від міста Дольний Кубін. У самому місті Дольний Кубін є унікальна бібліотека Чапловича (GPS: 49°12’24.0″N, 019°17’51.4″E), де можна знайти багато рукописних і стародавніх книг про історію цього краю. Приміром, тут зберігається інкунабула 1500 року. Ще одним цікавим музеєм, експозиції якого розповідають про життя і побут дрібної шляхти на Ораві є Музей оравського села (GPS: 49°15’37.1″N, 19°39’46.7″E).

Якщо у вас з’явилося бажання побачити все на власні очі, то детальніше про вартість квитків, години роботи, розташування музеїв і маршрути дивіться на сайті Оравського музею.

Матеріал підготовлено за джерелом oravskemuzeum.sk

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Архіви
Категорії