Нові імена в словацькій прозі. Хто претендує на Премію ім.Яна Йоганідеса?

avtory

Хочеться написати трохи про фінальну трійку претендентів на Премію ім.Яна Йоганідеса в категорії “Найкращий прозовий твір молодого автора” (до 35 років). Хто ці письменники й про що їхні книги? Отже, почнімо з Іванни Ґібової.

640Іванна Ґібова/Ivana Gibová (1985, Прешов) – випускниця Прешовського університету (словацька мова та література). Дебютувала збіркою оповідань «Usadenina» (2013), що отримала нагороду «Дебют року». Її новела «Bordeline» (2014) стала основою для постановки у театрі  Stok.

Про книгу “Barbora, boch, katarzia”. «Як стати гарною людиною, коли приходиш у світ, у якому бог, діти й повії розмовляють однією мовою?» Романтично-еклектична розповідь про те, як Барбара шукає красу, слухає оперні арії і хоче пережити катарсис, як бабуся Барбари годує пташок, як Сильвія живе в очевидному моральному бруді й має велике серце й “білу” печінку, про те, які ще є люди й кохання, можливо, й Бох?

Джерело: Marenčin PT

Якуб Югас/Jakub Juhás (1990, Лученець) – вивчав культурологію в Нітрі та Теорію інтерактивних медіа в Брно. Захоплюється експериментальною музикою. Керує маленьким музичним видавництвом  mappa editions. У 2016 році дебютував описовою картографією замовчуваних історій з долини, що знаходиться на півдні Словаччини, під назвою «Novoročný výstup na Jaseninu».

Про книгу “Novoročný výstup na Jaseninu”.

«Я намагався відтворити середовище, яке є забутим тривалий час. Вхопити життя, деталі та невидимі історії з периферії.  Мене цікавлять люди, природа, постаті «звичайних» людей, аутсайдерів, диваків, безхатченків, які живуть на межі щоденного життя та переживань. Наблизити периферію до читача чи слухача – це важлива частина мого життя. Це історії, в яких головну роль грає природа, й це в читача може викликати медитативні відчуття або ж навпаки всюдисущий запах розкладання. Крім того, це історія про здатність слухати й про звуки. Я не можу  втручатися в поступ села, та можу стояти осторонь і наглядати за долиною з довготривалої точки зору», – так Якуб Югас говорить про свій доробок в  інтерв’ю для газети DennikN .

Anasoft litera 2017: Jakub Juhás from Anasoft litera on Vimeo.

Джерело: Anasoft litera

Марек Мітташ/Marek Mittaš (1984), живе і творить в м. Пр`євідза. Вивчав філософію, зокрема  досліджував філософську концепцію Ф. Ніцше. Літературною творчістю займається вже декілька років, отримавши багато нагород. У його творах домінує специфічний погляд на людей та події навколо нас.

mittasПро книгу “NeVinných pätnásť”. Збірка п’ятнадцяти пікантних оповідань втягне нас до найпотаємніших глибин людської душі й змінить наше бачення людських вчинків. Місцями автор нас неочікуваною відвертістю, що нагадує Генрі Міллера, втягне у світ, у якому панує шепіт підсвідомого, людських пристрастей та залежності, світ, у якому такий стан речей вважається щоденним і звичним життям. Але, мабуть, все трохи інакше…

“Марек Мітташ – один з найвідважніших і провокативних словацьких письменників. У своїх оповіданнях різко порушує літературні табу. Це порушення часом буває грайливе, часом обурливе, час від часу жахливе, навіть відразливе.  В будь-якому випадку спровокує бурхливу реакцію”, – Йозеф Каріка.

“Зовні персонажі нормальні, всередині – психопати, переконані в своїй нормальності. Авторові вдається подати їхні вчинки так, що моментами здається, що розумієте їх. Єдине, що вам потім загрожує, коли відкладете книгу, це те, що, можливо, почнете дивно спостерігати за чоловіком, братом чи сином. Залишить по собі сильне відчуття того, що психопати скрізь між нами й виглядають абсолютно пересічно”, –  Петра Наґійова-Джеренґова.

Джерело: офіційний сайт автора

 

 

 

Матеріал підготувала Ірина Пушкар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Архіви
Категорії