Замок Паланок відновлять за кошти ЄС

foto: karpaty.love

Замок Паланок foto: karpaty.love

Шість музеїв трьох країн на українсько-угорсько-словацькому пограниччі будуть охоплені спільним проєктом задля збереження культурної історичної спадщини, а також створення сучасних туристичних продуктів. До цієї шістки входять Мукачівський історичний музей, три у Словаччині та два на території Угорщини, повідомляє Урядовий кур`єр.  

Проект схвалено в межах програми транскордонної співпраці Європейського інструменту сусідства «Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна 2014—2020». З українського боку як головний партнер консорціуму його здійснюватиме Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій «Ужгород — ХХІ вік».

Спільно за кордоном втілюватимуть у життя грант, наданий Європейським Союзом, на суму 721 тисяча євро. Більш ніж третину з цих коштів — 280 тисяч євро — отримають українці, які реставруватимуть, оновлюватимуть експозиції музею старовинного замку Паланок у Мукачеві.  Протягом двох років тут проведуть капітальний ремонт і реставрують будівлі Нижнього двору, створять нові експозиції із застосуванням сучасних цифрових технологій.

— Вивчення історії має стати захопливим задоволенням, — сказав співкоординатор проєкту голова правління Асоціації «Ужгород — ХХІ вік» Євгеній Лукша. — Ми вже маємо значний досвід у цьому напрямі, адже дотепер втілили проєкт «Шляхами слави Ференца Ракоці ІІ», який також здійснювали за кошти ЄС. Він охоплював замки трьох країн: України, Словаччини, Угорщини. Добра оцінка цієї роботи керівників програми дала змогу отримати новий грант.

Початок реалізації дано підписанням партнерської угоди між консорціумом учасників проєкту «СМАРТ Музей». У замку Паланок її підписали співкоординатор Євгеній Лукша і директор Мукачівського історичного музею Михайло Белеканич. Тож на одну з найяскравіших історичних пам’яток України й Закарпаття замок Паланок чекає значне оновлення і ззовні, і зсередини. А оцифровування експозицій прокладе місток між давно минулим і сучасним.

Автор: Василь Бедзір

Джерело: Урядовий кур`єр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Архіви
Категорії