АНОНС! Три дні поспіль словацької літератури на МАЧ-2021

Photo: МАЧ

Три дні поспіль, а це з 22 до 24 липня, гостями літературного фестивалю Місяць авторських читань будуть словацькі письменники: Міхал Гворецький, Павол Ранков і Міла Гауґова.

Online-зустріч з автором роману «Троль» Міхалом Гворецьким відбудеться 22 липня о 20:00 на Фейсбук-сторінці МАЧ.

Міхал Гворецький про себе

Я завжди хотів працювати з історіями, і це здійснилося. Я вважаю це великим подарунком і щастям у сучасному світі. Працюю в бібліотеці, пишу, перекладаю, читаю вголос дітям та дорослим, організовую культурні заходи. Моє життя обертається навколо книг, і це щодня нове натхнення та радість. Це навчило мене смиренню. Мені подобається діалог, обмін думками. Я живу і працюю між двома мовами, німецькою та словацькою. Я сприяю культурному обміну. Мені подобається працювати з мовою, відкривати слова та речення, обговорювати значення, шукати смисли. Хтось мислить візуально, я думаю текстуально. З дитинства я записував те, що пережив. На мою думку, писання трохи змінює світ… /джерело LIC

Коротко про автора

Міхал Гворецький/Michal Hvorecký народився в 1976 році в Братиславі. Вивчав естетику на факультеті мистецтв Університету Костянтина Філософа в Нітрі. З 2000 по 2003 рік був співорганізатором музичного фестивалю «Wilsonic». Переклади його книг публікувались у Німеччині, Італії, Польщі, Чехії, Україні («Троль»). Працює в Ґете-Інституті Братислави. Пише для дітей та перекладає з німецької мови. Мешкає  з родиною у Братиславі. За свої тексти він отримав кілька літературних премій та авторські стипендії (наприклад «MuseumsQuartier» у Відні, «Literarisches Colloquium» у Берліні, Стипендію Ґете-Інституту в Мюнхені, «Міжнародну письменницьку програму» в США). Є автором майже двадцяти романів, збірок оповідань, дитячих книг та перекладів. Адаптацію роману «Plyšuviedlo» створив Празький театр ім. Забрадлі, Театр Арена в Братиславі та Шаушпільхаус Ганновер.

Павол Ранков, photo: МАЧ

Online-зустріч з автором роману «Матері» Паволом Ранковим відбудеться 23 липня о 20:00 на Фейсбук-сторінці МАЧ

Павол Ранков про себе

…Інтернет значною мірою відображає фрагментарність, еклектичність, поверховість та комерційність інформаційного суспільства, в якому ми живемо. Тут повно віршів, але неможливо знайти весь твір жодного автора, він ставить В. Шекспіра та С. Кінга, Одіссея та Дракулу в один ряд. В Інтернеті набагато більше розмов з авторами про книги, ніж уривків з цих книг. Інтернет забезпечує величезну кількість метаінформації про літературу, тому в даний час він виконує рекламно-пропагандистську функцію стосовно літератури. У галузі читання художньої літератури Інтернет сьогодні не може замінити публічну бібліотеку. /джерело LIC

Коротко про автора

Павол Ранков/Pavol Rankov народився 16 вересня 1964 року в Попраді. Навчався на бібліотекаря на факультеті мистецтв Карлового університету в Братиславі, де також працює на кафедрі бібліотечної справи  та інформатики. Окрім викладання, зосереджується на дослідженні теорії у галузі засобів масової інформації, реклами, інформаційних технологій та культури. Живе у Братиславі. Дебютував збіркою оповідань «S odstupom času» (1995), яка характеризується продовженням традицій світового та вітчизняного фантастичного реалізму, тимчасового та хиткості простору і стосується елементів таємничості, містифікації, ірраціональності та акценту на момент дива. Влітку 2001 року він видав свою другу збірку оповідань «My a oni/Oni a my». Відтоді видав багато мистецьких та професійних книг, зокрема історичний роман «Matkyči: Legenda o jazyku». У 2020 році Павол Ранков опублікував казки для дітей «Princezné a princovia» – книгу нещасних історій, які розчулюють. Того ж року автор став лауреатом 14-тої Європейської книжкової премії за книгу «Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)».

Книжки Павола Ранкова перекладено українською («Матері»), польською, англійською, німецькою, болгарською, угорською, чеською, французькою, італійською, румунською мовами.

Міла Гауґова, photo: МАЧ

Online-зустріч зі словацькою поетесою Мілою Гауґовою відбудеться 24 липня о 20:00 на Фейсбук-сторінці МАЧ

Міла Гауґова про себе

Якщо ви пишете вірші, то спочатку це дуже просто. Ви почуваєтесь чудово. Що б ви не писали – все добре. Однак, коли ви старієте і у вас за спиною є кілька книг, ви повинні бути обережнішими щодо того, що пишете, і ставати більш обізнаними. Ви повинні бути обережними, що публікуєте, і викидати більше віршів. Або просто покладіть їх у шухляду, тоді ніхто й ніколи їх не побачить …/джерело LIC

Коротко про авторку

Міла Гауґова/Mila Haugová народилася в 1942 році в Будапешті. Закінчила Сільськогосподарський університет у Нітрі та працювала агрономом, згодом викладачем. У 1972 році вона переїхала до Братислави, у 1986-1996 рр. працювала редактором у журналі «Romboid». Зараз мешкає у Братиславі. Свої перші твори Міла Гауґова почала публікувати в 1976 році в журналі «Nové slovo», дебютувала в 1980 році збіркою віршів «Hrdzavá hlina». У своїх роботах фіксує повсякденні події, трагічні моменти кохання, партнерські стосунки, їх крихкість та можливий розпад. На частину її робіт вплинули картини її однодумця Петра Ондреїчки. Поетеса сталої форми, вона зосередилась на однозначно жіночій поезії, сповненій вираження емоцій, навіть ціною збільшення людської вразливості та крихкості. Авторка понад двадцяти поетичних збірок, найбільш перекладена сучасна словацька поетеса в світі. Опублікувала документальний фільм у 2019 році зі своїх щоденникових записів («Archívy priestorov»), де можна знайти все – від особистих подорожей до записів про рослини.

Детальніше ознайомитися з програмою МАЧ-2021 можна на сайті фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міхал Гворецький: “Написав роман “Троль”, бо сам був жертвою тролінгу”

“Матері” Павола Ранкова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Архіви
Категорії